Sałatka z grillowaną brzoskwinią

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (2 porcje)
  • 1 brzoskwinia
  • pół kuli mozzarelli
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 garście rukoli

Dressing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz do smaku
Wartość odżywcza porcji
Energia260 kcal
Węglowodany10,5 g
Białko10,6 g
Tłuszcz20,2 g
Błonnik2,2 g

Tak jak pisałam wcześniej, w brzoskwiniach można znaleźć błonnik, β-karoten, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak wapń czy magnez. A wszystko to przy znikomej kaloryczności, która wynosi 46 kcal w 100 g świeżych owoców.

Przygotowanie

Rukolę opłucz i oderwij ogonki.

Brzoskwinie umyj, pokrój w ósemki.

Mozzarellę pokrój w plasterki.

Na patelni grillowej, smaż brzoskwinię, po około 2 minuty z każdej strony.

W międzyczasie przygotuj sos: oliwę z oliwek wymieszaj dokładnie z octem balsamicznym, miodem i posiekanymi listkami mięty. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Na talerzu ułóż rukolę, brzoskwinię i mozzarellę. Całość posyp płatkami migdałowymi (możesz je wcześniej przyrumienić na suchej patelni) oraz polej miętowym sosem winegret.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake