Owocowa pizza z arbuza

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (4 porcje)
  • 2 plastry wykrojone z małego arbuza
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kiwi
  • garść borówek
  • garść porzeczek
Wartość odżywcza porcji
Energia80,8 kcal
Węglowodany19,3
Białko1,7 g
Tłuszcz0,6 g
Błonnik2,2 g

Arbuz jest owocem obfitującym w wodę, co sprawia, że jest wyjątkowo soczysty i niskokaloryczny. Zawiera 7,5 g węglowodanów w 100 g, i są to głównie cukry proste, takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza. W związku z tym, że w arbuzach znajdują się łatwo fermentujące węglowodany, osoby z zespołem jelita drażliwego powinny ich unikać (oraz inne osoby stosujące dietę FODMAPs).

Indeks glikemiczny arbuzów jest wysoki, jednak pojedyncza porcja arbuza jest stosunkowo uboga w węglowodany, więc ich spożywanie nie powinno mieć znacznego wpływu na poziom glukozy we krwi.

Arbuz jest również źródłem aminokwasu o nazwie cytrulina. Największą ilość znajdziemy się w białej skórce, która otacza miąższ. Cytrulina, tak jak arginina odgrywa ważną rolę w syntezie tlenku azotu (NO), który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi przez rozszerzanie naszych naczyń krwionośnych.

Innym wartościowym składnikiem arbuza jest likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Likopen jest na ogół kojarzony z pomidorami, ale świeży arbuz jest lepszym źródłem likopenu niż świeże pomidory (co innego pomidory przetworzone!).

Biorąc pod uwagę powyższe zalety arbuza, dziś chcę Wam zaproponować rewelacyjną alternatywę sałatek owocowych. Przekąska ta pięknie prezentuje się na talerzu, a co najważniejsze wspaniale smakuje i jest łatwa do wykonania.

Przygotowanie

Przekrój arbuza na pół, po czym pokrój go na plastry.

Banana zblenduj z jogurtem naturalnym, a powstałym musem posmaruj plaster arbuza.

Całość udekoruj ulubionymi owocami (najlepiej sezonowymi!).

Resztę arbuza możesz wykorzystać do wykonania orzeźwiającego smoothie (przepis tutaj).

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake