Czekoladowe risotto z owocami i orzechami

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki
  • pół woreczka ryżu pełnoziarnistego
  • szklanka mleka 2% (lub dowolnego roślinnego)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • garść borówek
  • pół banana
  • 6 sztuk orzechów pekan
  • szczypta cynamonu
Wartość odżywcza porcji
Energia581 kcal
Węglowodany79,6 kcal
Białko16,3 g
Tłuszcz25,3 g
Błonnik8,3 g

Co właściwie kryją w swoim składzie orzechy pekan?

100g dostarcza nam 691 kcal, z czego ponad 70% to tłuszcze, około 14% węglowodany i 9% białka.

Pewnie, niektórzy z Was przerazili się ilością tłuszczu? Niepotrzebnie! W pekanach zresztą tak jak w innych orzechach, znajdziemy 'dobre tłuszcze', a dokładnie te nienasycone. Zdecydowana większość z nich, bo ponad 55% zaliczamy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, kolejne 30% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Pamiętajmy, że kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) mogą odgrywać rolę protekcyjną w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza jeśli zastąpimy nimi tłuszcze nasycone.

Należy też wspomnieć, że z przemian wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) powstają biologicznie czynne związki o nazwie eikozanoidy, do których należą prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany czy leukotrieny. Spełnią one funkcję miejscowych hormonów, które regulują czynność układu krążenia, układu nerwowego, pokarmowego, oddechowego, rozrodczego oraz nerek. Ponadto biorą udział w procesie krzepnięcia krwi, a także wykazują właściwości przeciwzapalne.

Wracają do orzechów, są one również dobrym źródłem selenu i witaminy E, dlatego szczerze zachęcam do wzbogacania swojego jadłospisu w ulubione orzechy.

Przygotowanie

Ryż gotujemy na mleku, do momentu aż wchłonie cały płyn.

Pod koniec gotowania, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz szczyptę cynamonu.

Dekorujemy świeżymi owocami i ulubionymi orzechami.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake