Orzechowe kulki bez pieczenia

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (8 kulek)
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 100 g migdałów (bez skórki)
  • 6 daktyli
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 8 malin
  • wiórki kokosowe (do posypania kulek)
Wartość odżywcza porcji
Energia292,3 kcal
Węglowodany19,4 g
Białko8,2 g
Tłuszcz22,7 g
Błonnik4,1 g

Czekoladowe kulki w polewie z gorzkiej czekolady są zdrową bombą energetyczną. Jednak tłuszczu ze źródeł roślinnych nie musimy aż tak się obawiać, ponieważ niosą ze sobą wiele wartości zdrowotnych! Przekonajcie się sami, co migdały kryją w sobie!

Migdały to nasiona drzew migdałowych, które są uprawiane od tysięcy lat w regionie śródziemnomorskim. Orzechy te mogą być spożywane jako przekąska, mogą stanowić składnik potraw na słodko i słono. Z migdałów można również produkować mąkę, mleko czy olej. Ponieważ są bezglutenowe, są często stosowane w dietach osób chorych na celiakie.

Migdały składają się w 21,6% z węglowodanów, a zdecydowaną większość stanowi tutaj błonnik pokarmowy, zarówno frakcja rozpuszczalna, jak i nierozpuszczalna. Błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez spowalnianie wchłaniania węglowodanów. Ma też wiele innych zalet, takich jak poprawa perystaltyki jelit.Orzechy odznaczają się niskim indeksem glikemicznym, więc nie powinny powodować znacznych skoków poziomu cukru we krwi. To sprawia, że są odpowiednim produktem dla diabetyków.

Migdały w 21,2% składają się z białka. Jednak należy pamiętać, że białka roślinne nie należą do tych pełnowartościowych, ponieważ są ubogie w takie aminokwasy jak lizyna, metionina i treonina. Z drugiej strony orzechy te są dobrym źródłem argininy, która między innymi stymuluje układ immunologiczny, rozszerza naczynia krwionośne oraz reguluje stężenie niektórych hormonów.

Z powyższych danych łatwo wywnioskować, że orzechy te składają się głównie z tłuszczu (szczególnie z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).

Nasiona migdałowca dostarczają również witaminy E, B2, magnezu i żelaza oraz szeregu antyoksydantów, do których zaliczyć można resweratrol, katechiny, kempferol oraz kwercetynę. Należy wspomnieć, że wiele korzystnych substancji występuje w brązowej skórce migdałów.

Należy wspomnieć, że wiele badań łączy konsumpcje orzechów z niższym ryzykiem chorób serca. Okazuje się, że regularne spożywanie migdałów zmniejsza poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”. To nie wszystko! Migdały nie tylko obniżają poziom LDL we krwi, ale również chronią cząsteczki LDL przed utlenianiem, co jest istotnym elementem zapobiegającym chorobą sercowo-naczyniowym.

Przygotowanie

Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez minimum 30 minut. Odsączamy i blendujemy na gładki krem, możemy dodać odrobinę wody, aby ułatwić cały proces.

Orzechy nerkowca oraz migdały drobno siekamy lub rozdrabniamy w młynku.

Orzechy łączymy z masą daktylową oraz miodem.

Świeże maliny obtaczamy powstałą masą i formujemy małe kulki.

Kulki odstawiamy do lodówki.

W międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę.

Kulki obtaczamy w roztopionej gorącej czekoladzie i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tak przygotowane kulki jeszcze raz umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake