Świąteczne przyprawy i ich właściwości

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Goździki

Oprócz słodkiego, aromatycznego smaku, goździki są znane ze swoich silnych właściwości leczniczych. Niektóre badania pokazują, że goździki i zawarte w nich związki mogą pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego, oraz wykazują ochronny wpływ na wątrobę. Goździki, to również dobry sposób na odświeżenie oddechu.

Imbir

Imbir jest zaliczany do najzdrowszych przypraw świata. Wyjątkowy zapach i aromat imbiru pochodzi z naturalnych olejków, z których najważniejszym jest gingerol. Związek ten jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych imbiru oraz za jego ostry smak. Imbir między innymi wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Jednak najbardziej znany jest z tego, iż zapobiega mdłością, może również łagodzić odruchy wymiotne, dlatego często polecany jest w chorobie lokomocyjnej, kobietą w ciąży, oraz pacjentom po chemioterapii.

Imbir znakomicie rozgrzewa organizm, dlatego herbaty z jego dodatkiem doskonale sprawdzą się w zimowe wieczory. To nie koniec! Imbir działa antybakteryjnie, a więc będzie pomocny we wszelakich zakażeniach bakteryjnych. Przyprawa ta pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, a więc reguluje procesy trawienne.

Cynamon

Cynamon to popularna przyprawa powstająca z wysuszonej kory drzewa - cynamonowca cejlońskiego (Cinnamonum cassia). Cynamon obfituje w przeciwutleniacze, które mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Związki zawarte w cynamonie mają między innymi działanie przeciwzapalne.

Badania wykazują, że cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol całkowity, trójglicerydy i ciśnienie krwi. Ponadto wykazano, że cynamon znacznie zwiększa wrażliwość na insulinę, dlatego diabetycy powinni często sięgać po tę przyprawę.

Kardamon

Kardamon to przyprawa, która sprawdzi się jako środek wspomagający leczenie chorób układu oddechowego, szczególnie zapalenia oskrzeli. Kardamon pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, w związku z tym warto po niego sięgać w rozmaitych dolegliwościach trawiennych.

Anyż

Anyż to kolejna przyprawa szczególnie kojarząca się ze świętami Bożego Narodzenia. Przyprawa ta znana jest ze swoich właściwości wykrztuśnych, a więc może być stosowana na kaszel mokry. Czasami polecany jest kobietą karmiącym, ponieważ może wpłynąć pozytywnie na laktacje.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa w dużych ilościach może wykazywać działanie halucynogenne. Uważa się, że przyprawa ta pobudza funkcje seksualne oraz poprawia trawienie. Związki zawarte w gałce muszkatołowej zapobiegają zakrzepom.

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake