Łosoś w lekkim sosie z kurkami

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (2 porcje)
  • 2 filety z łososia (po 200 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 garści kurek (180 g)
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Wartość odżywcza porcji
Energia479,3 kcal
Węglowodany15,3 g
Białko45,9 g
Tłuszcz25,2 g
Błonnik4 g

Przygotowanie

Łososia marynujemy w soku z cytryny, oleju, pieprzu i koperku i pozostawiamy na minimum 60 minut.

Po tym czasie rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut. Alternatywnie możemy usmażyć rybę na pergaminie.

Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie szklimy cebulę i dodajemy czosnek oraz kurki. Całość dusimy przez około 10 minut. Gdy kurki trochę przestygną dodajemy jogurt naturalny.

Upieczonego łososia podajemy z kurkowym sosem.

Smacznego!

Propozycja podania: makaron pełnoziarnisty/ ryż brązowy/ pomidorki koktajlowe.

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake