Zupa jogurtowa ze szpinakiem

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (4 porcje)

Bulion warzywny

  • włoszczyzna
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 500 ml wody
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól

Zupa ze szpinakiem

  • pół woreczka ryżu brązowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • 350 g szpinaku
  • 2 duże opakowania jogurtu greckiego 0%
  • przyprawy: sól, pieprz
Wartość odżywcza poorcji
Energia240 kcal
Węglowodany24,6 g
Białko26,6 g
Tłuszcz6,3 g
Błonnik3,7 g
Wapń327,7 mg
Żelazo3,8 mg

Przygotowanie

Przygotować wywar warzywny: składniki włoszczyzny obrać i umieścić w garnku razem z czosnkiem. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, sól i pęczek natki pietruszki. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny, następnie odcedzić.

Wywar warzywny zagotować, dodać ryż i gotować około 10 minut, tak aby ryż był al dente.

Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z zimną wodą.

Jogurt przelać do czystego garnka, zagęścić mąką ziemniaczaną i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając i uważając aby jogurt się nie zważył.

Do przestudzonego jogurtu dodać żółtko i sok z cytryny.

Masę jogurtową połączyć z bulionem.

Szpinak umyć i osuszyć, a następnie zblanszować wrzucając liście na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Uważać aby nie rozgotować liści!

Szpinak osuszyć i dodać do zupy.

Zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake