Powidła śliwkowe z cynamonem

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki
  • 2 kg śliwek węgierek (słodkich i dojrzałych)
  • 2 czubate łyżeczki mielonego cynamonu
Wartość odżywcza porcji (30 g)
Energia19,3 kcal
Węglowodany4,8 g
Białko0,2 g
Tłuszcz0,1 g
Błonnik0,5 g

Do przygotowania powideł wybieraj mocno dojrzałe śliwki, marszczące się od strony ogonka.

Przygotowanie

Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Owoce umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na całą noc.

Gotowanie konfitury rozkładamy na 3 dni. Pierwszego i drugiego dnia gotujemy owoce 60 minut, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Trzeciego dnia gotujemy śliwki tak długo, aż nie osiągną pożądanej konsystencji. Pod koniec trzeciego gotowania należy często mieszać śliwkową masę, aby się nie przypaliła.

Ostudzoną konfiturę możemy zblendować, a potem jeszcze raz mocno podgrzać.

Gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake