Chałwowa owsianka

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (2 porcje)
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 50 g chałwy
  • 1 średniej wielkości banan
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 garści sezonowych owoców (u mnie jabłko, pomarańcza, winogrona)
Wartość odżywcza porcji
Energia480,7 kcal
Węglowodany70,8 g
Białko15 g
Tłuszcz16,6 g
Błonnik6 g

Śniadanie to najważniejszy posiłek w trakcie całego dnia! Dlatego pamiętajmy aby spożyć go w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu! Aby rozpocząć dzień z zapasem energii należy zadbać aby śniadanie było solidne i pożywne, powinno składać się z wartościowych produktów i węglowodanów złożonych, które będą dostarczać energii na cały poranek.

Owsianka nie musi być nudna! Możemy dodać do niej ulubione owoce (świeże bądź suszone), nasiona, pestki, orzechy oraz przyprawy!

W mojej dzisiejszej propozycji królować będzie chałwa! Dzięki temu dodatkowi, śniadanie będzie jeszcze bardziej sycące.

Pamiętajcie, aby wybrać chałwę dobrej jakości! Nie powinna ona zawierać syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego, ani tłuszczów utwardzonych.

Ja wybrałam chałwę sezamową białą z miodem o bardzo dobrym składzie: sezam, sezam prażony, miód pszczeli.

Więcej podobnych produktów znajdziecie na stronie www.owocaki.pl

Przygotowanie

Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, w połowie gotowania, dodajemy pokrojonego w kostkę banana oraz chałwę.

Gotową owsiankę przekładamy o miseczek, dodajemy pozostałe owoce i orzechy.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake