Inna Bajka - super dobro

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Super dobro to kolejna seria produktów z Innej Bajki. Tym razem Bajkowi twórcy skupili się na jednym wybranym składniku, który ma pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.

Tutaj znajdziecie między innymi:

  • nasiona chia,
  • białe nasiona chia,
  • łuskane nasiona konopi,
  • owoce morwy białej,
  • surowe kakao,
  • jagody goji,
  • ostropest plamisty,
  • Korzeń maca.

Oczywiście wszystkie powyższe produkty są tak naprawdę bazą/uzupełnieniem do przepisów kulinarnych, dlatego dziś przygotowałam dla Was fioletowy pudding chia z dodatkiem konopi. Najpierw kilka słów o tych dobroczynnych produktach.

Chia znana również pod nazwą szałwii hiszpańskiej, uprawianej na terenie Meksyku oraz Gwatemali. Nasiona te zostały docenione już przez Azteków, którzy uprawiali je w czasach prekolumbijskich.

Chia obfituje w błonnik nierozpuszczalny, który reguluję prace jelit oraz daje poczucie sytości, co jest powszechnie wykorzystywane przez osoby ukierunkowane na redukcje masy ciała. Dzięki dużej zawartości włókna pokarmowego oraz zdolności tworzenia żeli w połączeniu z wodą, chia może spowalniać wchłanianie węglowodanów, co jest korzystne u osób z cukrzycą.

Chia jest dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu oraz potasu, czyli ważnych minerałów wpływających na szereg procesów zachodzących w naszym organizmie. Począwszy od budowy kości (wapń), poprzez transport tlenu (żelazo), aż do stabilizacji funkcji układu nerwowego (magnez). Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest niezwykle korzystny. A wszystko to dlatego, że szałwia hiszpańska jest zasobna właśnie w tę pierwszą grupę lipidów (około 17,5g na 100g nasion) a konkretnie kwas alfa-linolenowy (ALA), który później jest konwertowany do kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dalej do dokozaheksaenowego (DHA).

Kolejnym ważnym elementem w składzie szałwii hiszpańskiej są aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi syntetyzować samodzielnie. Dlatego wegetarianie czy weganie chętnie korzystają z tego źródła białka. Wszystkie powyższe czynniki, mogą wpływać między innymi na poprawę ciśnienia tętniczego, poziomu glukozy we krwi. Mam nadzieję, że to wystarczy, aby zachęcić Was do zakupu tych cudownych nasion!

Przejdźmy do konopi, ponieważ nasiona pochodzące właśnie z konopi siewnej (przemysłowej) są coraz bardziej rozpowszechnione na całym świecie, ze względu na korzystny skład oraz proporcje elementów odżywczych.

Nasiona konopi zdobyły popularność dzięki odpowiedniemu stosunkowi kwasów omega-3 do omega-6 (1:3), a równowaga ta jest niezwykle istotna dla zdrowia człowieka, ponieważ nadmiar kwasów z rodziny omega-6 może wpływać na zachwianie równowagi immunologicznej, poprzez zwiększenie aktywności prozapalnej.

Warto zaznaczyć, że nasiona konopi, zawierają kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest niedostępny w większości żywności. Co prawda powstaje on w organizmie na drodze Δ-6-desaturacji z kwasu linolowego, jednak w cukrzycy czy atopowym zapaleniu skóry, mogą występować zaburzenia tego etapu co prowadzi do obniżenia poziomu GLA. Badania wykazują, że zwiększone pożywanie tego kwasu może łagodzić objawy cukrzycy.

W nasionach konopi znajdziemy również cały zestaw aminokwasów egzogennych, błonnik, żelazo, magnez, cynk oraz witaminę E. Wszystkie te czynniki mogą świadczyć o pozytywnym oddziaływaniu nasion konopi na układ sercowo-naczyniowy.

A teraz czas na przepis!

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 200 g czarnych jagód, borówek lub jeżyn,
  • 6 łyżek nasion chia,
  • 4 łyżeczki nasion konopi.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy miód i ¾ owoców (resztę zostawiamy do dekoracji). Wszystko blendujemy na gładki koktajl. Do fioletowej masy dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy. Przekładamy deser do szklanek i pozostawiamy w lodówce, najlepiej na całą noc. W ciągu pierwszych 60 minut kilkakrotnie mieszamy nasiona, aby nie opadły na dno, tylko równomiernie rozłożyły się w przygotowywanym deserze. Gotowy i schłodzony pudding dekorujemy owocami i posypujemy nasionami konopi.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake