Coco Farm

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Coco Farm, to kolejna firma, którą obdarzyłam zaufaniem. W ich sklepie znajdziecie wyłącznie najwyższej jakości produkty z palmy kokosowej m.in. mąkę, cukier, olej, ocet, miąższ, a nawet wege smalczyki. Orzechy kokosowe używane do produkcji wyżej wymienionych artykułów spożywczych pochodzą z ekologicznych upraw Archipelagu Filipińskiego.

Moim ulubionym wyrobem firmy Coco Farm jest miąższ kokosowy, który jest bazą do domowej produkcji mleczka, śmietany czy kremu kokosowego. Wystarczy wymieszać odpowiednią ilość miąższu z ciepłą wodą i uzyskamy jeden z powyższych produktów finalnych. Oczywiście proporcje miąższu do wody udostępnione są na opakowaniu. W celu uzyskania:

• mleczka kokosowego należy użyć 2,5 łyżki miąższu na 1 szklankę wody,

• śmietanki kokosowej należy użyć 5 łyżek miąższu na 1 szklankę wody,

• kremu kokosowego należy użyć 10 łyżek miąższu na 1 szklankę wody.

Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ przygotowując posiłki, nie muszę otwierać całej puszki mleczka kokosowego. Robię je sama w takich ilościach, jakie akurat potrzebuje. Nic się nie marnuje!

Miąższ kokosowy jest bardzo wydajny, z jednego słoiczka możemy przygotować kilka litrów mleczka, w którym oczywiście nie znajdziemy żadnych substancji zagęszczających, stabilizatorów, aromatów, ani innych niepożądanych dodatków.

Wspomnę jeszcze, że proces przygotowania mleczka, śmietanki czy kremu trwa dosłownie kilka sekund!

Miąższ kokosowy możemy także wykorzystać jako smarowidło np. do placuszków. Wystarczy delikatnie ogrzać i uelastycznić miąższ.

Kolejny produkt, który wykorzystuje w swojej kuchni, to mąka kokosowa. Coco Farm produkuje ją w sposób tradycyjny, który polega na mieleniu odwodnionego i odtłuszczonego surowego miąższu kokosowego. Mąka kokosowa jest produktem bezglutenowym, a więc przydatnym w menu osób cierpiących na celiakię. Doskonale sprawdza się do wypieku ciast, placuszków, naleśników, gofrów, a także chleba. Mąkę kokosową można stosować także na surowo np. do zagęszczania sosów. Co ciekawe produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, który reguluje pracę jelit oraz daje poczucie sytości. Zawartość błonnika w mące pozyskiwanej z orzechów kokosowych jest wyższa niż w mące pszennej pełnoziarnistej. Oczywiście Coco Farm nie używa żadnych zbędnych dodatków, w tym konserwantów. W związku z tym smak i aromat zawdzięczamy jedynie naturalnym atrybutom orzecha kokosowego.

Ocet kokosowy to produkt, który również widnieje na mojej zakupowej liście. Wytwarzany jest z wody kokosowej w naturalnym procesie fermentacji. W jego składzie znajdziemy witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty, które uczestniczą w walce z wolnym rodnikami. Produkt Coco Farm jest niefiltrowany, a ja używam go do zazwyczaj do dressingów lub orientalnych marynat do mięsa.

Woda kokosowa Coco Vigo pozyskiwanych jest z młodych ściśle selekcjonowanych orzechów kokosowych. Woda ta słynie z niemal identycznej zawartości elektrolitów co w osoczu krwi, dlatego często określana jest mianem naturalnego izotonika. Oprócz tego jest doskonałym źródłem potasu i witamin z grupy B.

Czysta woda kokosowa jak dla mnie ma bardzo mdły smak, dlatego wybieram Coco Vigo w wariancie smakowym mango & lemon lub pineapple & pear. Pierwszy wariant poza wodą z kokosa zawiera w swoim składzie przecier mango, sok z cytryny i witaminę C, a w 100 ml tego napoju znajdziemy tylko 32 kcal. Oby dwa warianty smakowe nie zawierają dodatku cukru, konserwantów, barwników, ani aromatów. Produkowane są z wody kokosowej, a nie z koncentratu, a wszystkie składniki posiadają certyfikat BIO. Po napoje Coco Vigo chętnie sięgam po treningach, gdyż doskonale nawadniają organizm.

Warto podkreślić, że woda sprzedawana jest w szklanych butelkach, co zawsze budzi moje zaufanie, natomiast gruba etykieta chroni produkt przed promieniami słonecznymi.

W ofercie Coco Farm znajdziecie również wege smalczyki, które są doskonałą alternatywą dla tradycyjnego smalcu, przede wszystkim ze względu na brak zawartości cholesterolu. Smarowidła występują w trzech oryginalnych wariantach smakowych: słowiański, azjatycki i śródziemnomorski. Powstają na bazie oleju kokosowego, oliwy z oliwek, ziół oraz warzyw, dlatego mogą być spożywane przez wegan.

Cukier kokosowy również znajdziecie w mojej kuchni, oczywiście staram się ograniczać dodatek samego cukru, jednak tworząc niektóre słodkie przepisy, po prostu nie da się go uniknąć. Tym bardziej że jestem zwolenniczką umiaru i uważam, że każdy produkt może pojawić się od czasu do czasu w naszym menu. Cukier kokosowy otrzymuje się z kwiatostanu palmy kokosowej. Z wyglądu przypomina cukier brązowy, a charakteryzuje się oryginalnym karmelowo-kokosowym smakiem i aromatem.

Coco Farm produkuje również oleje kokosowe, te ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych często używane są do smażenia. Aczkolwiek tłuszcze te z powodzeniem mogą być stosowane do zabiegów pielęgnujących ciało. Olej kokosowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie świeżego miąższu. W temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą, dlatego często używa się go do produkcji kulek mocy i batonów typu raw. W sklepie Coco Farm znajdziecie trzy warianty olejów: organic virgin, organic pure oraz pure.

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake