Naleśniki czekoladowe z truskawkami

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (4 sztuki)

Naleśniki

  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
  • 25 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
  • 2 łyżki wody gazowanej

Nadzienie

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego 0%
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska wanilii
  • 4 garści truskawek
Wartość odżywcza porcji (2 sztuki)
Energia535 kcal
Białko21,5 g
Tłuszcz20,6 g
Węglowodany68,1 g
Błonnik7,4 g

Przygotowanie

Naleśniki

W rondelku roztopić masło wraz z gorzką czekoladą połamaną na kosteczki.

Do roztopionej masy dodać mleko oraz kakao (nie doprowadzać do wrzenia).

Masę odstawić z ognia, lekko przestudzić i dodać jajo i cukier. Zmiksować na gładkie ciasto.

Następnie, dodać przesianą mąkę i jeszcze raz zmiksować. Odstawić ciasto na około 30 minut.

Na koniec dodać wodę gazowaną i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni.

Nadzienie

Serek wymieszać z miodem i ziarenkami wanilii.

Sposób podania

Naleśniki posmarować serkiem, ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki i zawinąć w rulon lub złożyć w trójkąt.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake