Cold brew

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (1 porcja)
  • 1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy
  • 1 szklanka wody

Kawa „parzona” na zimno, czyli cold brew coffee zyskała w ostatnich latach popularność wśród kawoszy. Szczególnie sprawdza się w upalne wakacyjne dni!Zamiast używać gorącej wody do wydobywania smaku, ziarna kawy można namoczyć w zimnej wodzie. Ta metoda sprawia, że napój jest mniej gorzki i kwaśny.

Chociaż zrobienie cold brew zajmuje znacznie więcej czasu niż zaparzenie kawy, to proces przygotowania jest bardzo łatwy i można wykonać go samodzielnie w domu. Wystarczy zalać grubo zmielone ziarna kawy zimną wodą, odstawić na 12–24 godzin, odcedzić przez gazę, a następnie rozcieńczyć koncentrat wodą (proporcje zależą głównie od naszych indywidualnych upodobań). Cold brew najlepiej smakuje z kostkami lodu, osobiście dodaje również odrobinę mleka, aby złagodzić mocny smak.

Mimo że większość badań nad korzyściami zdrowotnymi kawy wiąże się z użyciem gorącego naparu, uważa się, że zimny napój może działać podobnie.

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake