Pełnoziarniste gofry z maślanką

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (8 sztuk)

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 szklanki maślanki 1,5%
  • 2 ubite jaja
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Sos orzechowy

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel wody

Do podania

  • 1 szklanka borówek
  • 1 szklanka jeżyn
  • kilka listków mięty
Wartość odżywcza porcji (2 sztuki)
Energia517,6 kcal
Białko16 g
Tłuszcz23,8 g
Węglowodany64,4 g
Błonnik10,2 g

Przygotowanie

W misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz sól.

W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: maślankę, roztopione masło, ubite jaja.

Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj.

Gofrownicę rozgrzej i delikatnie natłuść olejem.

W międzyczasie przygotuj sos orzechowy: wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Możesz dodać odrobinę wody, aby zmienić konsystencję.

Smaż gofry na złoty kolor.

Podawaj z sosem orzechowym i owocami.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake