Winogrona - właściwości i wartości odżywcze

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Kiedy jesz winogrona, dostarczasz organizmowi czegoś więcej niż soczysty przysmak! Owoce te są źródłem wielu antyoksydantów i witamin, które pomagają w zachowaniu zdrowia.

Wszystkie odmiany winogron zawierają polifenole, czyli przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Jednak odmiany o ciemniejszym zabarwieniu charakteryzują się wyższą zawartością tych drogocennych związków.

W winogronach znajdziemy m.in.:Resweratrol – zmniejsza stan zapalny, obniża poziom cholesterolu, spowalnia rozwój zaćmy.Procyjanidyny – wzmacniają naczynia krwionośne, hamują degradujące kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego oraz ograniczają utlenianie cholesterolu.

W tym miejscu należy wspomnieć, że najwięcej polifenoli znajduje się w skórce oraz pestkach winogron!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake