Imbir - właściwości i wartości odżywcze
Informacja o korzystaniu z plików Cookies.
W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.
Dowiedz się więcej o plikach cookies.
Imbir jest jedną z najzdrowszych (i według mnie jedną z najsmaczniejszych) przypraw na świecie.
Obfituje w składniki odżywcze i związki bioaktywne, które mają potężne korzyści zdrowotne. Imbir zawiera m.in. gingerol, substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Niepowtarzalny zapach i smak imbiru pochodzą z naturalnych olejków eterycznych m.in. z wcześniej wspomnianego gingerolu oraz z zingeronu i cytralu.
Imbir od lat stosowano w medycynie ludowej w celu wspomagania trawienia, zmniejszenia nudności i walki z przeziębieniem. Ponadto wykazano, że imbir jest skuteczny w walce z bólem mięśni wywołanym wysiłkiem fizycznym. Natomiast niektóre badania pokazują, że imbir skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
Udostępnij:
: 791704286
62-040 Puszczykowo
Gajowa 2