Imbir - właściwości i wartości odżywcze

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Imbir jest jedną z najzdrowszych (i według mnie jedną z najsmaczniejszych) przypraw na świecie.

Obfituje w składniki odżywcze i związki bioaktywne, które mają potężne korzyści zdrowotne. Imbir zawiera m.in. gingerol, substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Niepowtarzalny zapach i smak imbiru pochodzą z naturalnych olejków eterycznych m.in. z wcześniej wspomnianego gingerolu oraz z zingeronu i cytralu.

Imbir od lat stosowano w medycynie ludowej w celu wspomagania trawienia, zmniejszenia nudności i walki z przeziębieniem. Ponadto wykazano, że imbir jest skuteczny w walce z bólem mięśni wywołanym wysiłkiem fizycznym. Natomiast niektóre badania pokazują, że imbir skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake