Napar imbirowy

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (2 porcje)
  • 1 średniej wielkości pomarańcza
  • 1 mała cytryna
  • 6 plasterków obranego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
Wartość odżywcza porcji
Energia
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik

W chłodne jesienno-zimowe dni warto zadbać o swoją odporność, jednocześnie rozgrzewając swój organizm. Poniżej znajdziecie recepturę na napar imbirowo-kurkumowy z dodatkiem cytrusów.

Imbir jest jedną z najzdrowszych (i według mnie jedną z najsmaczniejszych) przypraw na świecie.

Obfituje w składniki odżywcze i związki bioaktywne, które mają potężne korzyści zdrowotne. Imbir zawiera m.in. gingerol, substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Niepowtarzalny zapach i smak imbiru pochodzą z naturalnych olejków eterycznych m.in. z wcześniej wspomnianego gingerolu oraz z zingeronu i cytralu.

Imbir od lat stosowano w medycynie ludowej w celu wspomagania trawienia, zmniejszenia nudności i walki z przeziębieniem. Ponadto wykazano, że imbir jest skuteczny w walce z bólem mięśni wywołanym wysiłkiem fizycznym. Natomiast niektóre badania pokazują, że imbir skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Pomarańcze są źródłem błonnika, witaminy C, tiaminy, kwasu foliowego, potasu i przeciwutleniaczy. Owoce te składają się głównie z węglowodanów (i wody), jednak w 100 g produktu znajduje się tylko 47 kcal. Pomimo zawartości cukrów prostych pomarańcze mają niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący ok. 42. Wszystko za sprawą błonnika pokarmowego, którego ilość oscyluje w granicach 1,9 g w 100 g pomarańczy. Główne włókna występujące w pomarańczach to pektyna, celuloza, hemiceluloza i lignina. Błonnik pokarmowy ma wiele korzyści zdrowotnych, m.in. poprawia perystaltykę jelit oraz obniża poziom cholesterolu.

Dwie główne klasy przeciwutleniających związków roślinnych w pomarańczach to karotenoidy i związki fenolowe. W tych owocach znajdziemy takie antyoksydanty jak hesperydyna czy β-karoten. W czerwonych pomarańczach występuje również likopen. Hesperydyna m.in. poprawia stan naczyń krwionośnych.

Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są bogate w kwas cytrynowy i cytryniany, które przyczyniają się do ich kwaśnego smaku. Badania wskazują, że powyższe związki mogą pomóc w zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych.Jedzenie całych pomarańczy jest zdrowsze niż picie soku pomarańczowego. Soki owocowe mają zwykle wysoką zawartość cukru i nie są tak sycące, jak całe owoce. Łatwo jest wypić szklankę soku wyciśniętego z 2-3 dużych pomarańczy, prawda? Zjedzenie takiej samej liczby owoców sprawia niektórym problem, a ilość kalorii jest przecież taka sama! Poza tym warto dodać, że w soku znajdziemy mniej błonnika pokarmowego.

Przygotowanie

Pomarańcze i cytryny sparzyć i wyszorować skórkę. Następnie pokroić je na plasterki.

Imbir obrać (polecam używać do tego łyżeczkę) i również pokroić na plasterki.

Imbir, mieloną kurkumę, szczyptę pieprzu (piperyna zawarta w pieprzu zwiększa wchłanianie kurkuminy) oraz cytrusy umieścić w szklance i zalać gorącą wodą.

Gdy woda przestygnie dodać miód i wszystko dokładnie zamieszać.

Opcjonalnie dodać gałązkę rozmarynu.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake