Grejpfruty - właściwości i wartości odżywcze

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Grejpfrut to tropikalny owoc cytrusowy znany z nieco kwaśnego smaku, czerwone grejpfruty charakteryzują się także wyraźną nutą goryczy, za którą odpowiedzialna jest naringina. Powyższy związek może wzmagać lipolizę, czyli proces rozkładu tłuszczów. Ponadto naringina może obniżać poziom cholesterolu oraz działać przeciwzapalnie.

Grejpfrutów jest owocem niskokalorycznym, w rzeczywistości to woda stanowi większość masy owocu, dzięki temu w 100g znajdziemy tylko 40 kcal. W tej samej ilości znajdziemy również 2 g błonnika pokarmowego oraz ważne dla zdrowia antyoksydanty, takie jak:

  • Witamina C,
  • β-karoten,
  • Likopen.

Przypominam, że witamina C związana jest także z innymi korzyściami zdrowotnymi, m.in. może skrócić czas trwania infekcji oraz przyspieszyć gojenie się ran.

Regularne spożywanie grejpfrutów może również zwiększać wrażliwość komórek na insulinę, co jest niezwykle istotne w przebiegu insulinooporności. W tym miejscu należy dodać, że grejpfrut charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego osoby z cukrzycą mogą po niego sięgać.

Uważa się również, że spożywanie tych kwaśnych owoców może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów kamieni nerkowych. Kwas cytrynowy ma zdolność zwiększania objętości i pH moczu, tworząc środowisko, które jest mniej korzystne dla tworzenia się kamieni nerkowych.

Uwaga! Grejpfrut może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake