Chlebek bananowy

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (keksówka)
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego 0%
  • 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka orzechów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Wartość odżywcza porcji (1/12 keksówki)
Energia220 kcal
Białko6,2 g
Tłuszcze9,8 g
Węglowodany28,6 g
Błonnik4,1 g

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 180°C.

W dużej misce wymieszaj 3 rozgniecione banany (jednego pozostaw do dekoracji), jaja, syrop klonowy, roztopione i przestudzone masło (lub olej) i jogurt grecki. Wszystkie składniki mają się dokładnie połączyć.

W drugiej misce wymieszaj suche składniki (mąka, soda, cynamon i sól).

Połącz składniki mokre z suchymi.

Do powstałej masy dodaj posiekane orzechy.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej bananową masę, a na wierzchu ułóż banana przekrojonego wzdłuż.

Piecz przez około 60 minut (warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już suche).

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake