Miód nawłociowy - właściwości zdrowotne

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Miód nawłociowy nie należy do najpopularniejszych w Polsce, wynika to głównie z trudnej dostępności spowodowanej okresem kwitnienia kwiatów nawłoci. Nawłoć pospolita zwana również mimozą lub złotą dziewicą kwitnie pod koniec lata. W tym okresie pszczoły zaczynają przygotowywać się do zimy.

Miód nawłociowy ma bardzo przyjemny słodki smak z delikatna kwaśno-gorzką nutą, szybko ulega krystalizacji, przyjmując kremową konsystencję idealną do rozsmarowywania np. na pieczywie, naleśnikach, gofrach. Miód nawłociowy przybiera barwę od jasnożółtej po bursztynową, jednak po krystalizacji kolor ulega zmianie – miód staje się jaśniejszy.

Nawłoć pospolita jak sama nazwa wskazuje, jest rośliną często spotykaną w Polsce. Należy do rodziny astrowatych i rośnie głównie na polanach oraz łąkach. Przez rolników uznawana jest za chwast, jednak jest szczególnie ceniona przez zielarzy, którzy dostrzegli jej właściwości lecznicze.

Ziele nawłoci zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy organiczne oraz garbniki, kompozycja powyższych związków sprawia, że roślina ta jest wykorzystywana głównie w stanach zapalnych dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Jest to związane z jej działaniem moczopędnym i przeciwzapalnym.

Miód nawłociowy z kolei ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, a także napotne. Z powyższych względów warto uwzględnić go w swoim menu szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy zwiększa się podatność na przeziębienia.

W miodzie nawłociowym znajdziemy dwa ważne antyoksydanty – rutynę i kwercetynę. Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, przypisuje się jej również właściwości przeciwysiękowe. Kwercetyna z kolei odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

Pamiętajcie, że miód traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury! Związane jest to głównie z procesem denaturacji białek, która prowadzi do utraty aktywności biologicznej np. enzymów pochodzących z gruczołów ślinowych pszczół. Dlatego, jeżeli zależy nam na zdrowotnych właściwościach miodu, nie warto dodawać go do gorącej herbaty, kawy czy do wypieków.

Na sam koniec przypominam, że miody pomimo swoich zalet składają się głównie z cukrów prostych, dlatego nie można spożywać ich bez ograniczeń, a osoby cierpiące na cukrzyce powinny unikać tych produktów ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Miód nawłociowy kupuje od firmy naturalny olej, jednak pamiętajcie, że miód nawłociowy jest trudno dostępny, więc nie zawsze znajduje się w aktualnej ofercie.

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake