Czekoladowe gofry

Informacja o korzystaniu z plików Cookies.

W celu realizacji usług ta strona zapisuje w urządzeniu użytkownika niewielkie informacje w postaci plików Cookies.

Dowiedz się więcej o plikach cookies.

Składniki (8 sztuk)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 i 1/4 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady >70% kakao
  • 120 g borówek
Wartość odżywcza porcji
Energia522 kcal
Białko14,5 g
Tłuszcz29,9 g
Węglowodany52,9 g
Błonnik7,8 g

Przygotowanie

Białka ubijamy na sztywną pianę.

W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy olej rzepakowy. Następnie do miski z żółtkami przesiewamy mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Do miski z żółtkami i mąką dodajemy mleko, a następnie ubite białka.

Gofrownicę nagrzewamy i delikatnie natłuszczamy olejem rzepakowym.

Smażymy gofry około 3-5 minut.

W między czasie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Gotowe gofry polewamy roztopioną czekoladą, dekorujemy borówkami.

Smacznego!

Kontakt

: 791704286

Napisz do mnie

62-040 Puszczykowo
Gajowa 2

Presscake
Presscake
Presscake
Presscake
Presscake